bekelteto

 

kiberpajzs logo

Szigetújfalu weboldala

Mentőt hívjak, ügyeletre menjek vagy a háziorvosomhoz?

известные картины и новости из мира искусства

ugyelet

Az egészségügyi ellátás folyamatosságának biztosítása elengedhetetlen. Az ügyeleti rendszer feladata az, hogy a háziorvosok munkaidején túl, valamint hétvégén és ünnepnapokon biztosítsa a sürgősségi ellátást.
Előfordulhat, hogy egy hirtelen kialakult tünet kapcsán nem tudjuk eldönteni hová forduljuk. Ebben segíthet eligazodni az alábbi tájékoztató. 

 

Az Országos Mentőszolgálatot kell értesíteni telefonon (104-es vagy 112 segélyhívó számon, ingyen hívható),

 • ha közvetlen vagy közvetett életveszély áll fenn,
 • a beteg nagy mennyiségű vért veszít,
 • láthatóan nem kap levegőt,
 • fokozódó fulladás,
 • eszméletvesztés után nem tér magához,
 • csillapíthatatlan fej-, mellkasi és hasi fájdalma van,
 • baleset, súlyosabb sérülés érte,
 • zavarttá válik, nem lehet vele kommunikálni,
 • ön- illetve közveszélyes,
 • mérgezés érte,  
 • megindult szülés esetén.

A híváskor meg kell adni a pontos helyszínt, leírni saját szavaival a tapasztalt tüneteket, eseményt. Meg kell adni egy telefonos elérhetőséget, amennyiben a mentőnek a cím feltalálásával kapcsolatosan nehézsége akad, tudják azt pontosítani. (Időt nyerhetnek, ha egy hozzátartozó, szomszéd az utcán vár a kiérkező autóra és a pontos helyszínre kíséri a Kollégákat. Ha az udvarban kutya van, azt zárják el, mert az állatok megérzik a stresszhelyzetet és még az egyéként békés jószág is támadhat.)

 

Hívjuk a központi orvosi ügyeletet bármilyen új keletű tünet esetén, ami az életet nem veszélyezteti.

Sok esetben, például vérnyomáskiugrás, vércukor-eltérések, lázcsillapítás, hasmenés, szorulás, menstruációs görcs esetén telefonon is tudunk segítséget nyújtani vagy megkérjük a beteget, hogy jöjjön be az ügyeletre.

Amennyiben indokoltnak tartjuk a panaszok jellege alapján, illetve fekvő beteg esetében az ügyeletes orvos megy ki a helyszínre.

Az orvos az ügyelet ambulanciáján és indokolt esetben a helyszínen a rendelkezésre álló eszközökkel látja el a beteget, vagy ha úgy ítéli meg, beutalja a területileg illetékes kórház megfelelő osztályára.

Az ügyelet nem szállít beteget. Röntgengép nem áll rendelkezésükre így a sérülések, törések vizsgálata, minden esetben ügyeletes baleseti kórházi ambulancián történik. Ezen ambulanciákra beutaló nem szükséges. Az orvosi ügyelet nem éjjeli háziorvos. Így igazolás kiadására, táppénzbe vételre nem jogosult. (Rendszeresen szedett gyógyszereket is csak abban az esetben írhat fel, ha a beteg annak szedését friss ambuláns lappal, zárójelentéssel igazolja, és olyan mennyiségben, amíg a háziorvos rendelésig elegendő legyen.) Nem adhat ki beutalót, sem vizsgálatkérő lapot.

Esetenként az ügyeleti váróban, illetve a házhoz hívásoknál is várakozni kell, mert a betegeket panaszaiknak megfelelő sorrendben látják el, de mindent megtesznek, hogy a várakozók minél hamarabb ellátást kapjanak. Az ügyeletben történt ellátásról a háziorvosukat a következő munkanapon értesíteni kell.

 

Keressük házi orvosunkat

Új keletű, de nem életet veszélyeztető, valamint korábban kezdődött tüneteinkkel. Hatáskörébe tartozik a teljes körű kivizsgálás, szakambulanciákra való beutalás, idült betegségeknél kórházi elhelyezés. Itt írják fel rendszeresen szedett gyógyszereinket is, véleményt adnak műtéti - és munkaalkalmasságra, jogosítványhoz. Házi orvosi feladat a táppénzbe vétel is.

Ha egy tünet kapcsán mégis bizonytalanok hol kaphatnak segítséget, kérjenek felvilágosítást. 

Качественное строительство и ремонт своими силами
#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #fbodc9 #eef8239 #241013142002