Coronavirus

bekelteto

 

Német Nemzetiségi Táncegyüttes

известные картины и новости из мира искусства

"Egy élet e tánc, melyben lélek a dal" (Arany János)

Szigetújfalui Német Nemzetiségi Táncegyüttes
Magyarországi Német Népi Kultúráért
Egyesület Szigetújfalu

Cím: 2319 Szigetújfalu, Vasút u. 24. - Petőfi Sándor Művelődési Ház
Tel: 06-20-982-6797 ; 06-30-343-8998
Tánccsoport-vezető: Steer Mónika
Levelezési cím: 2318, Szigetszentmárton, Ifjúság u. 11.
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  ; Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">
Honlap: www.sztcs.hu

A Táncegyüttes a község néhány lelkes tagjának kezdeményezésére 1952-ben alakult Kovács Lajosné ,Wenczel Éva vezetésével. Célja, hogy összegyűjtse ,megőrizze és színpadra állítsa a Szigetújfalu és környékének sváb népzenei és néptánc hagyományaiból fellelhető értékeket.

1979-ben Huszák Géza és felesége Huszák Gézáné, Icu vették át a csoport vezetését ,és irányították több mint 28 éven keresztül.

Repertoárunkban elsősorban helyi gyűjtésű német táncok szerepelnek, de szívesen táncoljuk Wenczl József és Manninger Miklós koreográfiáit is. Műsorunkkal rendszeresen fellépünk a környező települések rendezvényein, hazai és külföldi fesztiválokon ,folklórtalálkozókon. 1995-ben táncegyüttesünk volt az első Magyarországon ,amely kijutott az Európai Unió tagállamaiban megrendezett EUROPEADE táncfesztiválra.

Az együttes 2002 óta a Magyarországi Német Népi Kultúráért Egyesület keretein belül működik, melynek legfontosabb feladata az együttes működtetése mellett a hagyományőrző munka szakmai hátterének biztosítása.

A táncosok közül többen rendelkeznek pedagógusi és néptánc oktatói képesítéssel. Ők helyben, illetve a környező települések iskoláiban tanítanak és kitartóan kutatják környezetük múltját, gyűjtik a helyi szokásokat, gyermekjátékokat,dalokat, hagyományozzák át ismereteiket a jövő generációjának.

A magyarországi németek hagyományainak és kultúrájának ápolásában országos és regionális szinten is közreműködünk fesztiválok, gyermektánc oktatói tanfolyamok szervezésével, a német néptánc műhely elindításával, valamint a német nemzetiségi gyermektánc és életmód-táborunkkal , ahová immár nyolcadik éve augusztus első heteiben várjuk a német nemzetségi iskolákból érkező gyerekeket. Méltán mondhatjuk, hogy az egyesület a német nemzetiség egyik kiemelkedő népzenei, néptáncos és szakmai módszertani bázisává vált.

A táncegyüttes programjai, az egyesület szakmai és szervezeti működése egyre több feladatot adnak, ezeket csak egymás között szétosztva tudjuk maradéktalanul elvégezni. A munkába tudatosan és fokozatosan a fiatalok is be lettek vonva, hiszen így lehet biztosítani az egyesület és a táncegyüttes hosszú távú töretlen működését.

Együttesünknek két ezüst és három arany minősítése van, és 2009-ben megkaptuk a Pro Cultúra Minoritatum Hungarie díjat. A felnőtt táncegyüttest 2006 novemberétől Hufnagl László vezette. 2009-től a csoport művészeti vezetője Steer Mónika . A gyermektánccsoportok oktatója: Kaltenecker Tímea.

Az egyesületet elnöke 2002-2008-ig Huszák Gézáné volt, majd 2008 januártól Angyal Zoltán

Próbáinkat a Petőfi Sándor Művelődési Házban tartjuk. Próbáink időpontja:

  • gyermek-tánccsoportok: hétfő, kedd, péntek 16:00 - 17:00
  • felnőtt-tánccsoport: péntek 20:00 - 22:00
Качественное строительство и ремонт своими силами
#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #fbodc9 #eef8239 #241013142002