Szigetújfalu címere

Polgármester

Programbeszéd 2019-2024

 

Paulheim Vilmos Szigetújfalu polgármestereIsmét túl vagyunk egy önkormányzati választáson, ahol a választópolgárok csupán 42%-a vett részt. Ez rendkívül alacsony részvételi arány. Nagyon kevés volt a jelölt is. Nem volt túlhajtva a kampány sem. Talán ezek következménye is a csekélyebb részvétel. A szavazatok 52%-át szereztem meg, ami 39 szavazatkülönbséget jelentett Vajna Gábor polgármester jelölttel szemben. 357 velem elégedetlen lakos van a községünkben. A 2014-es 620-szal összevetve, ez nem is olyan rossz eredmény.

A képviselő-testület felerészben kicserélődött és némileg fiatalodott, ami lehetőséget ad új nézőpontok, ötletek, gondolatok megvizsgálására. Ugyanakkor a régi képviselők tapasztalatai, gyakorlati ismeretei is rendelkezésünkre állnak.

Öt éve a gazdasági programban meghirdetett célokat kell átgondolnunk az új képviselő-testülettel és aktualizálnunk. Ehhez szükségünk lesz a kampányban elhangzott, leírt javaslatok áttekintésére is, hiszen így lehet mindenki javaslatát átbeszélni és az alkalmas javaslatokat beépíteni a gazdasági programba. A 2014-es gazdasági programot elküldöm a képviselőknek és a bizottsági tagoknak is, hogy tájékozódhassanak.

A kampányban elhangzottak alapján úgy látom, a pályázati lehetőségek megragadása továbbra is a figyelem középpontjában lesz. A játszótér csinosítására, karbantartására társadalmi munkára megjelentek számából ítélve, nem lehet számítani csak a megszokott 5-10 emberre. Én csak egy új lakossal találkoztam, aki korábban nem volt semmilyen közösségi munkában, a többiek régi közösségi emberek voltak. Facebook-on ötletelni és okosakat mindenki tud, de megjelenni csak a régi ismert arcok.

A legfontosabb feladat továbbra is a község üzemeltetése lesz. Itt főleg a csatorna-hálózat, a közvilágítás karbantartása, a közterületek tisztán tartása a feladat. A középületeink állagmegoldására is figyelnünk kell, de nagyívű felújításra csak pályázati pénzből lehet számítani. Problémás még a Vasút utca állapota és a Fő utca, Vasút utca vízelvezetése is, de ezen csak a Magyar Közút tud segíteni. Az elmúlt napokban az árkok kitakarítását megkezdték a legfeltöltöttebb részeken, de ez még csak a jéghegy csúcsa.

Nagyon sok rendezvényünk van már egész évben, amelyeket összefogással szerveznek meg az egyesületek és az önkormányzatok is. Más településekhez képest is, sok és jó rendezvény kerül megszervezésre a településünkön. Általában azoknak megy a legkönnyebben a kritika megfogalmazása, akik éppen semmit sem tesznek hozzá. El kell érnünk, hogy minél több lakost bevonjunk rendezvényeinkbe.

Kérem a képviselőtársaimat, a bizottsági tagokat, egységben dolgozzunk Szigetújfaluért. Az elmúlt kilenc év a tanú rá, kölcsönös tisztelettel, konszenzusra törekvéssel, érvelő vitákkal a lehető legjobb döntések hozza meg a képviselő-testület.

Paulheim Vilmos
polgármester

Megszakítás